WIZYTA U DIETETYKA – KONIECZNOŚĆ CZY FANABERIA?

Dietetyka jest mocno rozwijaną branżą w ostatnich latach. Istnieje moda na zdrowy styl życia i szczupłą sylwetkę. Niemal każdy w dzisiejszych czasach chce być „fit”, a na modzie tej korzystają: siłownie, gabinety dietetyczne, medycyna estetyczna, SPA czy restauracje oferujące dania
o niskiej kaloryczności…

 

Z racji tego, że należę do grona dietetyków opowiem Wam po części jak ten biznes wygląda „od kuchni”.

 

Co roku setki dietetyków kończy edukację i wychodzi na rynek pracy znajdując zatrudnienie m.in. w szpitalach, poradniach, sklepach zajmujących się żywnością ekologiczną, suplementami czy odżywkami dla sportowców. Całe mnóstwo dietetyków otwiera swoje gabinety…
nie ma się co dziwić gdyż jest to najbardziej korzystna forma pracy
w tym zawodzie – i to nie tylko pod kątem finansowym.

Mało kto wie, że za branżą dietetyczną nie stoi żadne rozporządzenie mówiące o tym kto może nazywać się dietetykiem… idąc więc do tego typu specjalisty można trafić do osoby, która skończyła uczelnię medyczną (I i/lub II stopień), uczelnię przyrodniczą/rolniczą
( najczęściej osoby po technologii żywności ze specjalnością dietetyka), szkołę policealną (2-letnią), kurs (kilku – kilkudziesięciodniowy, dostępny również w wersji on-line) lub nie odbyła w tym kierunku żadnej edukacji. Z mojego doświadczenia wiem, że pacjenci nie pytają
o kwalifikacje osoby, której powierzają swoje zdrowie… Pamiętajmy,
że dietetyk leczy jedzeniem ale również może niewłaściwą dietą zaszkodzić. Nie twierdzę, że dobrymi dietetykami są tylko absolwenci uczelni medycznych, bo na drodze swojej edukacji poznałam wiele osób, które w moim odczuciu nie podoła pracy z pacjentem (takie też osoby najczęściej szukają innego zawodu). Poznałam również  wiele osób, które tego wykształcenia nie mają i szkoda im poświęcać kolejnych 5 lat na zdobywanie „papierka”, a jednak na temat żywienia wiedzą więcej niż niejeden dietetyk po uczelni wyższej. Do dietetyka zazwyczaj zgłaszają się ludzie którzy chcą: schudnąć, przytyć, dopasować dietę do jednostki chorobowej, a także sportowcy liczący na lepsze wyniki czy wegetarianie chcący dobrze zbilansować swój jadłospis.  O ile osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy mogą pójść do większości specjalistów – o tyle osoby cierpiące na pewne choroby czy zaburzenia powinny iść do dietetyka, który zna podstawy kliniczne.

 

 

Kto w ogóle korzysta z wizyt dietetycznych?

 

Otwierając swoją firmę przewidywałam, że moją grupą docelową będą kobiety w średnim wieku, w ciąży i karmiące piersią. Rzeczywistość jednak zweryfikowała moje domysły i na dzień dzisiejszy mam równie dużo mężczyzn w gabinecie co kobiet. Co ciekawe, liczba kilogramów do zrzucenia nie przekracza na ogół 10. Większość osób, które mają
do zrzucenia dużą liczbę kilogramów nie dostrzega takiej możliwości, gdyż cel jest dla nich zbyt odległy więc nie podejmują prób odchudzania. Część z nich wstydzi się wyjść z domu i szukać pomocy – w takich wypadkach warto aby miały świadomość, że mogą skorzystać z usług mobilnych, kiedy to dietetyk przyjeżdża do nich bezpośrednio.

 

Co i za ile można otrzymać podczas wizyty u dietetyka?

 

Wizyty dietetyczne kosztują różnie, średnio ok 100-150 zł i najczęściej przy każdej wizycie wykonywana jest analiza składu ciała. Można się
z niej dowiedzieć m.in. jaka jest zawartość tłuszczu, mięśni i wody
w organizmie, a na kolejnych wizytach obserwować jak zmieniają się te parametry. Jeśli klient chce otrzymać rozpisany, indywidualnie dobrany jadłospis, musi się liczyć z dodatkowym kosztem  – średnio od 80-120 zł (na 7 dni) czy 150-220 zł (na 14 dni).  Można wzbogacić swoje wizyty
o takie usługi jak zakupy z dietetykiem (wbrew pozorom rzecz przydatna, nawet bardzo) czy wspólne zdrowe gotowanie.  

Wydaje się, że są to usługi drogie, luksusowe. Długotrwały kontakt
z dietetykiem przy założeniu spotkań co dwa tygodnie to w efekcie faktycznie spory koszt, dlatego najczęściej pozwalają sobie na niego tylko osoby dobrze sytuowane. Jednak wielu wystarczy jedna wizyta
u dietetyka, na której to mogą rozwiać wszelkie wątpliwości związane
z jedzeniem oraz obrać strategię działania.

Wielu dietetyków, na szkoleniach które organizuję, pyta: „Jak sprawić żeby pacjenci do nas wracali?”. Dla mnie jest to niewłaściwe pytanie, ponieważ dietetykom powinno zależeć na tym, aby ich pacjent/klient usamodzielnił się jak najszybciej i sam dokonywał właściwych wyborów z korzyścią dla zdrowia. Moim zdaniem, już po jednej wizycie u dobrego dietetyka ,można zmienić kolosalnie swoje postrzeganie żywienia,
co przełoży się na efektywne wdrożenie diety. Są oczywiście osoby, które odnajdują motywację w wizytach kontrolnych i dużym bodźcem
do konsekwentnego przestrzegania zaleceń jest termin kolejnego spotkania. Tacy pacjenci mogą przychodzić do dietetyka
w nieskończoność, uważam jednak że należy pracować z nimi tak, aby umieli odnajdować motywację w sobie, a nie w czynnikach zewnętrznych. Do takiego podejścia przydaje się wiedza o coachingu
i psychologii umożliwiająca pracę z pacjentem na zupełnie innym poziomie niż jest to nauczane na studiach wyższych.  

 

Wracając do pytania z tytułu: wizyta u dietetyka – konieczność czy fanaberia?

 

Przede wszystkim dowolność – bo każdy, w chaosie ogólnodostępnej informacji na tematy żywieniowe, może potrzebować porady związanej
z tym jak odżywiać się lepiej. Pamiętajmy, że każdy spożywa posiłki codziennie i to co trafia na talerz ma ogromny wpływ na zdrowie. Wielu moich klientów deklarujących „wiedzę absolutną” w temacie dietetyki, podczas wizyty ze zdumieniem weryfikowało wiele kwestii.

 

Konieczność – dla osób, które cierpią na różne choroby i nie otrzymały indywidualnej informacji na temat tego jak się odżywiać. Często
w takich wypadkach odpowiednio dobrana dieta warunkuje powrót
do zdrowia.

 

Fanaberia – zdarzają się osoby, które zamawiają wizytę dietetyka żeby zwrócić uwagę sąsiadów, a następnie nie wdrażają zmian w życie…
w takich wypadkach szkoda czasu każdej ze stron, pieniędzy klienta
i zaangażowania dietetyka.

 

Jeśli myślisz o tym, żeby skonsultować sposób żywienia z dietetykiem, warto abyś wiedział czym powinieneś się kierować przy wyborze specjalisty dla siebie.

 

1. Specjalizacja/wykształcenie – Większość dietetyków posiada wiedzę ogólną i może pracować z każdym pacjentem, ale w toku pracy bardziej lub mniej świadomie zaczyna specjalizować się w konkretnych dziedzinach. Jeśli wiesz, że Twój problem leży w złych nawykach, które od dawna bezskutecznie próbujesz zmienić, w braku motywacji czy
w przekonaniu, że nie uda Ci się schudnąć – wybierz diet coacha lub psychodietetyka, który obok rozpisania diety popracuje z Tobą nad przyczynami Twoich problemów. Jeśli natomiast szukasz pomocy przy specyficznej jednostce chorobowej – szukaj dietetyka po studiach medycznych, który na co dzień zajmuje się podobnymi przypadkami.

 

2. Lokalizacja – jeśli chcesz popracować z dietetykiem osobiście szukaj takiego, który znajduje się w miarę blisko Twojego miejsca zamieszkania. Jeśli dojazd będzie utrudniony, możesz podświadomie szukać wymówek do umówienia się na wizytę. Jeśli wybrałeś dietetyka, którego lokalizacja Ci nie odpowiada, zapytaj o możliwość przeprowadzenia wersji on-line (jest to zazwyczaj wizyta tańsza lecz równie skuteczna. Minusem jest brak możliwości przeprowadzenia pomiarów składu ciała).

 

3. Cena – Zastanów się ile wizyt jest Ci potrzebnych do uzyskania celu
i jaką kwotę jesteś w stanie zainwestować w swoje zdrowie
i samopoczucie. Następnie wybierz takiego dietetyka, na którego możesz sobie pozwolić. Pamiętaj, że niektórzy dietetycy kuszą darmową wizytą, a następnie namawiają do kupna drogich i często zbędnych suplementów, co w efekcie niesie ze sobą dużo większy koszt.

 

4. Elastyczność – Osoby o różnych typach osobowości potrzebują odmiennego dopasowania metod działania. Dobry dietetyk powinien wyczuć kiedy musi dać Ci sztywne wytyczne, a kiedy powinien odpuścić i dać Ci dojść do celu okrężną drogą. Część dietetyków poda listę nakazów i zakazów, a część ułoży plan żywieniowy  dopasowany
do Ciebie i Twojego stylu życia w 100%. Trudno to zweryfikować przed pierwszą wizytą, ale obserwując działania wybranego specjalisty oraz ewentualne pytania, które mu zadasz przy umawianiu wizyty, jesteś
w stanie wyczuć w pewien sposób czy będzie to odpowiednia osoba
dla Ciebie.

 


 

Joanna Biała - dietetyk, health /diet coaching; Absolwentka Akademii Medycznej we Wrocławiu oraz Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Odbyła dyplomowany kurs w jednej z największych i najbardziej renomowanych szkół coachingu na świecie – Noble Manhattan Coaching (NMC). Posiada Certyfikację International Institute of Coaching & Mentoring (IIC&M).

 

     

 

 

04 lutego 2016

CZYTAJ MAGAZYN

CZYTAJ MAGAZYN

Magazyn


 

 


 

Newsletter

Zamów newsletter
i bądź na bieżąco!

ARTYKUŁY

CZYTAJ MAGAZYN

Imię
Twój e-mail
Zapisz się
Zapisz się
Dziękujemy.
Proszę wypełnić wszystkie 
wymagane pola!

ARTYKUŁY

Zaloguj się

CZYTAJ MAGAZYN

WSPÓŁPRACA

ARTYKUŁY

Zaloguj się

CZYTAJ MAGAZYN

WSPÓŁPRACA

redakcja@n1m.pl

+ 48 737 499 135